Boşanma avukatı, çoğunlukla veya tamamen boşanma davalarıyla ilgilenen avukattır. Hukuk kuralları, aile hukuku, ceza hukuku borçlar hukuku gibi birçok alanda sürekli gelişme ve değişim halindedir. Bir avukatın hukuk dallarının tamamında uzman olmasını beklememek gerekir. Boşanma davalarında uzmanlaşıp tecrübe kazanan avukat, bilgi birikimini üzerinde çalıştığı davaya aktararak alınabilecek en iyi hukuki sonucun alınmasına katkı sağlar.
Boşanma davası özel hukuk davasıdır. Özel hukuk davalarında taraflar iddialarını ve savunmalarını kendileri yapmak zorundadır. Hakim, tarafların hak talep etmediği konularda kendiliğinden hüküm vermez. Bu sebeple boşanma sürecindeki kişilerin, uzman boşanma avukatıyla çalışmasını tavsiye ederiz.
Boşanma konusunda uzman olan avukat davanızda sizi mümkün olan en iyi şekilde savunabilecektir. Size yöneltilen haksız iddialara uygun zamanda müdahale edebilecektir. Karşı tarafın size karşı kötü niyetini de ortaya çıkarabilecektir.
Boşanma davasında uzman avukat olarak anılabilmek için hangi kriterleri karşılamak gerekir?
- Yer aldığı boşanma davalarında müvekkillerini en iyi şekilde savunmak,
- Müvekkillerinin hakkını sonuna kadar korumak,
- Temsil ettiği boşanma davalarını kaybetme oranının çok düşük orana sahip olmak,
- Boşanma avukatı olarak önemli mesleki bilgi ve tecrübelere sahip olmak,
- Yargıtay içtihatlarını doğru anlayarak bunları kendi davalarında lehine yorumlayabilmek,
- Asla pes etmemek ve
- Her kötü durumda bir çıkış yolu bulabilmek,
Bizce bunlar, boşanma davalarına bakan avukatı en iyiler arasına sokabilecektir.
En iyi boşanma avukatı hangi nitelikleri taşımalı? Daha detaylı yazdığımız blog yazısını okuyabilirsiniz.
Uzmanlık ve çaba her ne kadar önemli olsa da, tecrübe gereklidir. Önceden karşılaşılan hukuki sorunla tekrar karşılaşabilir. Böyle bir durumda tecrübeli, deneyimli avukat nasıl hareket edeceğini daha iyi bilecektir.
Davalar çoğu zaman aşağıdaki sebeplerden dolayı uzamaktadır;
- Davanın görüldüğü mahkemelerin iş yoğunluğu,
- Dosyada bulunan talepler,
- Sunulan deliller,
- Dinletilmesi istenen tanık sayısı,
- Tanıklar için talimat yazılması,
- Kurumlardan talep edilen bilgilerin gecikmesi,
- Kanun yoluna başvurulması,
- Taraflarca bilinçli olarak davanın uzatılması.
Bunlara dikkat ederek davanın gereksiz yere uzamasına müdahale etmek gerekecektir. Avukat, bunlara dikkat ederek en kısa sürede davayı sonlandırmalıdır.
Boşanma davaları nedenlerine göre pek çok gruba ayrılır. Ancak temelde anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan uzun süren ve daha çok çalışma gerektireni çekişmeli boşanma davasıdır.
Anlaşmalı boşanma davası kısa sürede sona erdirilebilir. Anlaşmalı boşanma davasında hazırlık aşamaları en kısa sürede tamamlanmalıdır. Dava açıldıktan sonra duruşma tarihi uygun en kısa süreye alınmalıdır. Duruşma sonrası kararın da en kısa sürede kesinleştirilmesi gerekir.
İzmir Boşanma Avukatı - Konu Başlıkları
Avukatlık Fiyatları
Her yıl avukatlık asgari ücret tarifesi resmi gazetede yayımlanır. Tarife Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenir. 2023 - 2024 tarifesine göre boşanma davalarında asgari avukatlık ücreti 17.900,00 Liradır. Ancak, uyuşmazlığın durumuna göre avukat daha fazla ücret talep edebilecektir. Avukatlık ücreti, genel olarak 40.000,00 TL ve üzerindedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
Anlaşmalı boşanma davası aslında normal bir boşanma davasıdır. Ancak çekişmeli boşanma davasına göre çok daha kısa sürdüğü için ücreti daha düşüktür. Daha az sürede sonuç alınır ve boşanma avukatları daha az mesai harcarlar. 2 – 3 ay gibi bir sürede karar kesinleşir. Taraflar İstinafa başvuruda bulunmaz. 2023 - 2024 avukatlık asgari ücret tarifesine göre alınabilecek en düşük ücret 17.900 TL’dir. Bu ücrete KDV dahil değildir. Yeni KDV oranı yüzde 20 eklendiğinde ödenmesi gereken en az tutar 21.480 TL’dir. 1.720 TL yargılama giderleri ve harçlar ayrıca ödenir. Günümüzde anlaşmalı boşanma davasının görülmesi için genellikle 20.000 TL ile 30.000 TL aralığında fiyatlar talep edilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
Çekişmeli boşanma davası için avukatlarca talep edilebilecek en düşük ücret Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile belirlenir. Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına kıyasla daha uzun sürer. Bu da hem sonuç almanın uzun sürmesini hem de avukatın daha fazla emek ve mesai harcamasını gerektirir. Bu nedenle dosya ne kadar karmaşık ise ücret de o oranda artar. Ancak, tarifeye göre çekişmeli boşanma davası için avukatın talep edebileceği en düşük ücret 2023 - 2024 avukatlık asgari ücret tarifesine göre KDV dahil 21.480 TL’dir. 3.000 TL yargılama giderleri ve harç masrafları ayrıca ödenecektir. Günümüzde çekişmeli boşanma davasının görülmesi için genellikle 40.000 TL ile 60.000 TL aralığında fiyatlar talep edilmektedir.
Danışma Ücreti
Her yıl avukatlık asgari ücret tarifesiyle belirlenmektedir. 2023 - 2024 yılları için danışmanlık ücreti ilk bir saate kadar 2.300,00 TL'dir. Takip eden her saat için ödenecek danışmanlık ücreti 1.300,00 TL'dir.
Boşanma Davası Maliyeti
2023 - 2024 yılları için boşanma davası maliyeti 1.720 TL'den başlamaktadır. Tanık beyanı, bilirkişi raporu, sağlık raporu gibi taleplerle maliyet artmaktadır. Avukat ile yürütülen boşanma davalarında avukat ücreti de dahil edilecektir. Toplam boşanma davası maliyeti genellikle 40.000,00 TL ile 60.000,00 TL arasındadır.
Boşanma Avukatı Görevleri Nelerdir?
- Müvekkilinin boşanma aşamasındaki durumunu iyi kavramak,
- Bu duruma en uygun iddia ve savunma stratejisi geliştirmek,
- Bu doğrultuda boşanma davası için dilekçe ve delilleri hazırlayarak dava açmak,
- Açılmış boşanma davasına süresi içinde cevap yazarak delillerle birlikte dosyaya sunmak,
- Müvekkile yöneltilen iddialara ve haksız ithamlara karşı müvekkili savunmak,
- Gelişmelere karşı yeni uygun stratejiler geliştirmek,
- Müvekkilin haklarını dava süresince koruyarak davayı lehe sonlandırmak.
Boşanma Davasında Avukat Şart mı?
Herkes boşanma davasında kendi işini yürütebilmektedir. Ancak, avukat olmayan bir kişi başkası adına yargı işini yürütememektedir. Başkası adına boşanma davası yürüten kişiler yalnızca avukatlardır. Kendi bilgisine güvenen, davasını iyi yürüteceğine, kaybetmeyeceğine inanan bir kişi davasını yürütebilir. Bunda bir sakınca yoktur. Özellikle karşı taraf avukatla temsil ediliyorsa kişi kendisini avukatla temsil etmelidir. Kişinin yeterli zamanı, bilgisi, tecrübesi olmaması bu zorunluluğu doğurmaktadır.
Boşanma Davasında Avukat Zorunlu mu?
Boşanma davasında avukatla temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Herkes kendi davasını kendisi yürütebilmektedir. Dava konusunda bilgisi, zamanı, enerjisi bulunmayan kişiler boşanma avukatı ile çalışmalıdırlar. Özellikle karşı tarafın avukatının bulunması durumunda bu husus son derece önemlidir.
Soru Sorun
İletişim kanallarımız aracılığıyla boşanma davası hakkında bizlere soru sorabilirsiniz. Boşanma davasında avukatla temsil zorunluluğu bulunmasa da tarafların bu konuda uzmanlaşmış bir avukattan bilgi alması gerekebilir. Bu amaçla bizlerden randevu almanızı öneririz.
Boşanma Avukatı Tavsiyesi
Boşanma aşamasındaki kişiler kendilerini en iyi şekilde temsil edecek avukat arayışına girmek istemektedir. Bu nedenle kendilerine tavsiyede bulunabilecek mekanizmaları sorgularlar. İnternet üzerinden de boşanma avukatı tavsiyesi verilebilmektedir. Bu konuda bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Boşanma Avukatı Yorumları
Boşanma aşamasında kişiler birlikte çalışacakları avukatı bulmak için araştırma süreci başlatabileceklerdir. Özellikle internet üzerinden yapılan araştırmalarda yorumlar önemlidir. İhtiyacı olan kişiler bu yorumlar doğrultusunda çalışacağı avukatı seçebilmektedir.